Sidor

torsdag 1 november 2018

Det måste gå av Ulla M. Nissen


Titel: Det måste gå
Författare: Ulla M. Nissen
Serie: Elsa-Serien #2
Sidor: 200
Utgiven: Hoi Förlag, 2018
ISBN: 9789176970782
Utläst: 21/10

Handling: 
Det måste gå är en ungdomsroman om våndan och kraften i en ung förälskelse och om onödiga missförstånd. Samtidigt är det en berättelse om vikten av att prata och reda ut innan det går för långt. Det är en roman om vad tystnaden om det svåra kan göra med oss, om att lägga skulden där den hör hemma, och om den tuffa vägen ut ur förtvivlan till en ljus framtid utan skuld och skam.

I Ulla M. Nissens första ungdomsroman De kommer ändå inte tro mig blev Elsa övertalad av sin bästa kompis att polisanmäla ett sexuellt övergrepp som hon blev utsatt för på en fest. I den andra boken möter vi Elsa igen som nu kämpar med konsekvenserna av övergreppet och ätstörningar. Hon ångrar polisanmälan och skäms, allt känns mycket värre. Det är en gripande och hoppfull ungdomsroman som belyser problematiken i att tiga efter övergrepp, och om hur oerhört viktigt det är att lyfta upp obekväma skam- och skuldbelagda frågor till ytan. (Goodreads)

Omdöme:
Var otroligt taggad på denna bok eftersom jag verkligen tyckte om De kommer ändå inte tro mig. Och jag kan säga att jag inte blev besviken. Denna bok var till och med bättre än den första.

Det som jag älskar mest med den här boken men även första boken är berättandet. Språket kan jag störa mig på ibland men kan tänka mig att författaren vill göra den mer anpassad till yngre läsare än mig själv. Men berättandet är otroligt bra. Det är så lätt och följsamt och jag vill aldrig lägga ifrån mig boken. Även om det är en "tråkig" och tragisk handling så vill jag läsa mer, jag vill veta vad som händer härnäst.

Det som fick mig att ge boken en fullpott till slut är bland annat slutet som jag såklart inte vill avslöja. Men även att syftet med boken inte var en "happy ending" eller något liknande. Utan författaren ville lyfta fram att ett övergrepp är otroligt jobbigt och det kommer det alltid att vara, du kommer gå vidare ifrån det men du kommer alltid ha ärren. Även om det var tungt att läsa så behövs det en bok som denna som inte är en solskenshistoria. Att vara med om ett sexuellt övergrepp är något som sätter sina spår och det kommer alltid att finnas kvar.

Jag rekommenderar verkligen alla denna med även den första boken. Jag tycker att alla bör få sig en ögonöppnare om vad ett sexuellt övergrepp gör med en person och även dennes omgivning för den drabbar alla. En/två otroligt viktiga böcker.

3 bra saker med boken: handlingen, berättandet, slutet

Betyg: ♡♡♡♡♡

Tidigare böcker jag läst av författaren:
De kommer ändå inte tro mig- Elsa-serien #1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar