Sidor

onsdag 12 september 2018

Introvert: den tysta revolutionen av Linus Jonkman


Titel: Introvert: Den tysta revolutionen
Författare: Linus Jonkman
Serie: -
Sidor: 239
Utgiven: Månpocket, 2014
Utläst: 28/8

Handling:
Tänker du först och talar sen eller talar du först och tänker sen? Blir du besvärad när expediter kommer fram till dig i affären eller tycker du bara att det är trevligt? Är du mest kreativ när du arbetar ensam eller när du arbetar i grupp?

I vår tid verkar "utåtriktad och flexibel" vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel.

Linus Jonkman tar med läsaren på en fascinerande resa genom den introverta världen. Han berättar om sina egna och andras upplevelser som introverta och förklarar skilnaderna på och likheten mellan extroverta och introverta människor.

Omdöme:
Det här är en av de böckerna jag varit mest intresserad av hittills i år. Jag hade inte jättehöga förväntningar men jag blev chockad över hur fantastisk den var. Jag blev helt nockad.

Jag älskar allt med boken och det kan bero på att jag är väldigt introvert. När jag var yngre var det jättejobbigt eftersom att jag inte hade kompisar som var det (inte var de visade) och det gjorde mig väldigt utanför och osäker. Jag trivdes och trivs fortfarande oerhört mycket med att vara själv. Och något som många har svårt att förstå är att vara själv och ensam är olika saker. Jag älskar fortfarande att vara med min pojkvän, vänner och familj men jag behöver inte umgås med folk varje dag.

Det som också är bra med boken är att den tar upp extrovert också. Boken var så fruktansvärt intressant och välskriven. Jonkman ville lyfta fram det positiva med att vara introvert och även ta upp myterna om oss introverta och förklara mer vad det verkligen innebär med att vara introvert. Och det gillade jag verkligen. För folk blir verkligen obekväma när man säger att man är introvert, de har en helt skev overklig bild av det. 

Den här boken vill jag rekommendera till alla. Jag kommer att ge bort den till flera stycken i julklapp. Den är inte bara jävligt bra och intressant, den är även viktig. Jag tänker på barn som blir tvingade att ringa en kompis fast hen vill leka själv i sitt rum eller kompisen som blir kallad tråkig för att hen vill sitta hemma och kolla film själv en lördagkväll istället för att hänga med ut på krogen. Vi är inte konstiga, vi är bara introverta.

3 bra saker med boken: språket, faktan, allt

Betyg: ♡♡♡♡♡

4 kommentarer:

 1. Det låter faktiskt som en intressant bok. Får ofta höra att jag är introvert, mannen likaså men inte alltid jag håller med där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man kan ju vara både och, en liten blandning :)

   Radera
 2. Tyckte också jättemycket om den och kände igen mig i typ allt som beskrev introverta. Jag är också väldigt introvert och det är få människor jag kan vara runt utan att de tar energi.

  SvaraRadera