Sidor

måndag 15 januari 2018

Konsten att vara kvinna

Titel: Konsten att vara kvinna
Författare: Caitlin Moran
Serie: -
Sidor: 320
Utläst: 6/1

Handling:Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor.
Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn?
Boken börjar på Caitlin Morans bedrövliga 13-årsdag (hon väger 80 kilo, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och strippklubbar, genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Det är som att få förtroenden från en god vän – ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt.

Mina tankar och åsikter:
Feminismen är något som de senaste åren verkligen har börjat höras och synas (om man kan säga så) och jag kan inte vara gladare över det. Så när jag läste på baksidan av denna bok kände jag att denna kommer jag verkligen gilla, och det gjorde jag ju. Jag hoppades lite att den inte skulle vara för informativ eller politisk utan ville ha lite mitt i mellan. Och det bevisades redan i början av boken att den kommer bjuda på mycket mer än vad jag trott.

Det första jag kommer att tänka på när jag tänker på boken nu i efterhand är att den var riktigt rolig! Det är inte ofta jag börjar skratta av böcker men denna fick mig att skratta flera gånger för den är klockren. Det Caitlin skriver och beskriver i boken är verkligen på pricken det jag känner och tycker. Och det var otroligt spännande och kul att få följa henne från när hon var 13år och fram till idag. Det fick också mig att tänka på hur mycket man förändras och speciellt i hur man tänker och upplever saker. När jag var 13år var min syn på feminism inte alls som den är idag, dessutom fanns väl inte ens feminismen i mina tankar är den åldern vilket nu idag känns tråkigt. Vi kvinnor gör så mycket för att behaga männen, och många av dem sakerna omedvetet. Några saker i boken öppnade ögonen för mig och det hade jag inte alls väntat mig.

I boken tar Caitlin upp abort samt en del om att inte vilja skaffa barn. Och jag blev ärligt talat chockad men också riktigt glad. Jag har själv aldrig gjort en abort och vet inte heller hur jag hade ställt mig om jag skulle bli gravid idag, men Caitlin som hade två barn och valde att göra abort tredje gången hon blev gravid så blev jag chockad. Men sen när hon beskrev det så kunde jag inte göra annat än att hålla med. Om man känner att ett tredje barn inte kommer fungera i deras livssituation just nu så är det bättre att göra en abort. Men i dagens samhälle är abort så otroligt skambelagt och jag kan inte förstå varför. Om man inte kan ge barnet det den behöver så är det bättre att göra en abort än att sätta den till livet. 
Jag är bara 20 (snart 21) år gammal så barn ligger inte i min planering just nu av många olika skäl. Men för några år sen var jag fast besluten att jag ville ha barn i framtiden och då hade jag inte ens pojkvän, jobb eller eget boende. Idag har jag kille, fast jobb samt snart ett eget boende tillsammans med honom och jag har ändrat mig helt angående barn. Jag vill inte ha barn. När jag pratar med andra om det blir många typ kränkta eller så säger dem "du kommer ändra dig senare", ja jo det kanske jag kommer men just nu känner jag såhär. Så när Caitlin skrev om sina tankar kring det här om att kvinnor anses ska vilja skaffa barn och hela den biten så lättade skammen jag känt. 

De här boken tar upp så många viktiga saker men på ett mer lättsamt sätt. Rekommenderar den varmt till alla, speciellt oss kvinnor, unga som gamla. Och bered dig på en hög igenkänningsfaktor samt många skratt.

Betyg:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar